Bekæmpelse af Gedehams

Effektiv bekæmpelse af Stor Gedehams

Vi har 7 forskellige Gedehamse arter her i Danmark, men i daglig tale kaldes de alle for hvepse, og vi kender dem alt for godt, som de små irriterende dyr, der kredser om søde sager på havebordet, især i sensommeren. Ønsker du bekæmpelse af gedehams, står vi hos Hvepseeksperten klar til at hjælpe. Ring til os på tlf. 48 24 60 30 og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig med dine insektproblemer.

Når april og maj nærmer sig, og det er varmt nok til at gå i kortærmet tøj, kan man se de første enlige gedehamse-dronninger flyve omkring med en dyb summen. Disse dronninger starter nye gedehamsebo. De enlige dronninger er ofte betydelig større end de gedehamse, man ser senere på sæsonen.

Gedehamsedronningen begynder med at bygge 10-20 celler og tager sig selv af det første kuld gedehamse, indtil de er i stand til at bidrage til driften af boet. Det første kuld består af sterile hunner med uudviklede kønsorganer. Dronningen udsender hormonstoffer, der forhindrer disse arbejdere i at udvikle sig til normale hunner. Senere på året produceres både hanner og kønnede hunner. Hvis dronningen dør, opløses hele boet.

Gedehamsene-arbejderne tager sig af larverne, fodrer dem og udvider boet. Larverne fodres primært med fluer og andre insekter, mens de voksne gedehamse lever mest af sukker fra honning, bladlusenes ekskrementer og lignende.

Hvis boet overlever april og maj, øges aktiviteten, og i midten af juni kan gedehamseplagen begynde for alvor, især hvis boet er nær, hvor man færdes.

Gedehamseboer er etårige, og i begyndelsen af efteråret går boet i opløsning. De få befrugtede dronninger overvintrer og starter en ny cyklus det følgende forår. Gedehamse genbruger aldrig deres bo, så gamle boer fra sidste sommer kan fjernes uden beskyttelse eller bekæmpelsesmidler.

Gedehamseboet

Boet består af tyndt papirmateriale, som gedehamsene har gnavet af gamle brædder og blandet med spyt. Man kan ofte se og høre gedehamse raspe i gammelt træværk.

Boet vokser hen over sommeren og når sit højdepunkt i august til oktober, hvor det kan indeholde fra flere hundrede til hundrede tusinde gedehamse. Boet kan være på størrelse med en badebold eller op til 1-1,5 meter i diameter. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at få professionel hjælp, da gedehamse ofte er ekstra aggressive i sensommeren og kan stikke flere gange.

Typer af gedehamseboer

  • Frithængende kuglerunde boer: Fra størrelsen af en kokosnød til en badebold.
  • Flade, aflange boer: Kunstnerisk klistret op langs overflader.
  • Jordboer: Med et flyvehul på ca. 5-10 cm.
  • Boer i hulmure: Med flyvehul gennem eksisterende huller.
  • Boer i ventilationsriste eller andre gemmesteder.

Gedehamsestik

Giften fra gedehamsens brod minder om slangegift og består af mange komplekse komponenter. Et stik er meget smertefuldt og kan forårsage hævelse og væskeansamling. Ved stik i munden eller halsen bør man straks søge lægehjælp, da hævelsen kan blokere luftvejene. Det samme gælder, hvis man er allergisk overfor insektstik.

Gedehamse som smittekilder vs. nyttedyr

Gedehamse kan være smittekilder, da de spiser kød og ofte ses på ådsler og i skraldespande. De kan også angribe bistader ved at fange honningbier i luften. På den anden side er gedehamse nyttige, da de indsamler mange skadelige insekter til deres larver, hvilket kan hjælpe med at holde skadedyrsbestanden nede.

Kontakt os for rådgivning og gedehams bekæmpelse

Overvej, om det er nødvendigt at fjerne et gedehamsebo, da de kan være nyttige. Hvis fjernelse er nødvendig, og man ønsker at gøre det selv, kan man sprøjte insektspray direkte i boets indgangshul og derefter fjerne boet i en pose. Ved boer under udhængsbrædder anbefales insektpudder ved indflyvningshullet. Det bør gøres flere gange, helst om aftenen, når gedehamsene er mindre aggressive. Undgå at dække indflyvningshullet, da gedehamsene vil lave et nyt.

Hvis boet ikke generer, men de flyvende gedehamse gør, kan man lave en fælde med sukkerholdigt vand i en flaske. Gedehamsene vil drukne i vandet, men metoden er ikke særlig effektiv.

Hvis gedehamseboer er et årligt problem, bør man gennemgå huset i maj/juni for at sikre, at ingen dronninger har startet et nyt bo, og lukke eventuelle indgangshuller til loft, hulmur osv.

Ring til os på tlf. 48 24 60 30 og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig.

Trustpilot reviews

Hvepseeksperten har en TrustScore på 5,0 på www.TrustPilot.dk

Super kompetent indsats – færdigt arbejde

Jeg har igen i år haft uhyre gavn af indsatsen fra Hvepseeksperten. Den superkompetente ejer af firmaet – og vist nok hans svigersøn – løser næsten hvert år vores problemer med hvepse. Omhyggeligt, sikkert, færdigt arbejde…

Læs mere  Frøkjær

Fantastisk rådgivning

Jeg fandt et hvepsebo i taget i vores nye hus. Sendte en besked via hvepseekspertens hjemmeside på en søndag. Ca 2 timer efter skrev Finn til mig på SMS hvorefter han ringede til mig.
Istedet for at komme ud og give mig en regning. Rådgav Finn mig helt gratis via mobilen omkring hvepseboet…

Læs mere  Ane S

Mange tak for sober & venlig rådgivning 🙂

Mange tak for overmåde venlig rådgivning og betjening. Jeg forhørte mig netop i dag om et tilsyneladende ret nyt hvepsebo “indrettet” gennem huller i mørtelfugen lige oppe under vores fine mansard-tagudhæng, ca. 6 meter oppe over jorden…

Læs mere  Torsten O

Professionelt og hurtigt!

Kommer bare og tager sig af de små (og store) flyvende kræ. Ikke så meget vrøvl. Fantastisk!

Læs mere  Jens K

Finn er det rareste menneske og han…

Finn er det rareste menneske og han giver så fremragende service. Virkelig vidende og giver også gratis rådgivning. Kan anbefales på det varmeste.

Læs mere  Kunde

Hurtig udrykning og imponerende service

Flink ung mand kom samme dag, klarede hvepsene og sprøjtede mod myrere uden beregning – bruger gerne hvepsefjernelse igen:)

Læs mere  Christian M

Brugt hvepseeksperten flere gange og…

Brugt hvepseeksperten flere gange og det er hurtigt og effektivt hver gang 🙂

Læs mere  Eva L

Kan klart anbefales!

Kan klart anbefales! Utroligt serviceminded og giver rigtigt gode råd. En rigtig god oplevelse!

Læs mere  Line
Skriv til os

48 24 60 30