Stor Gedehams Bekæmpelse

Generelt om Gedehamse Bekæmpelse

Vi har 7 forskellige Gedehamse arter her i Danmark, men i daglig tale kaldes de alle for hvepse, og vi kender dem alt for godt, som de små irriterende dyr, der kredser om søde sager på havebordet, især i sensommeren.

De 7 forskellige Gedehamse arter ligner hinanden temmelig meget, med deres skrigende sort/gule farver, og strømlinede kroppe.

Når april / maj måned nærmer sig, og man kan gå rundt i bare ærmer, så kan man iagttage de første enlige Gedehamse dronninger, som kommer flyvende, med en dyb brummen. Det er disse Gedehamse dronninger der starter et Gedehamsebo op. Ofte er disse enlige dronninger temmelig store i forhold til de Gedehamse man ser senere på sæsonen.

Gedehamsedronningen starter med at anlægge 10-20 celler, og hun passer selv det første kuld Gedehamse indtil de kan indgå i driften af Gedehamseboet. Det første kuld af Gedehamse, er golde hunner med uudviklede kønsorganer. Gedehamsedronningen udsender nogle hormonstoffer, som undertrykker Gedehamsearbejdernes udvikling til almindelige hunner. Senere på året kommer der dog både hanner og kønnede hunner til. Hvis Gedehamsedronningen går til grunde går hele Gedehamse boet i opløsning.

Arbejder Gedehamsene sørger både for at pusle om larverne, fordre dem og bygge boet større. Larverne fodres fortrinsvis med fluer og andre insekter, mens de voksne Gedehamse lever mest af sukker i form af honning, bladluse eksrementer eller lign.

Overlever Gedehamse boet april og maj måned, så begynder vi at kunne se en forøget aktivitet fra dette Gedehamsebo, og i midten af juni måned starter Gedehamse plagen for alvor, hvis det sidder i nærheden af hvor man færdes.

Gedehamsesamfund er alle 1-årige, så i starten af efteråret går hele boet i opløsning, og de få befrugtede dronninger der er udklækket finder et sted at overvintre indtil næste forår, hvor hele cyklussen starter forfra igen. Det er vigtigt at nævne, at Gedehamse aldrig genbruger deres bo, så hvis man finder et Gedehamsebo fra sidste sommer, så kan man roligt tage det ned, uden at bruge beskyttelse eller bekæmpelsesmidler.

Gedehamseboet

Selve Gedehamseboet består af ganske tyndt papirmateriale, som flere Gedehamse har gnavet af gamle brædder og tygget sammen med spyt. Man kan faktisk både se og høre Gedehamse, når de sidder og rasper i gammelt træværk

Gedehamseboet vokser sommeren igennem, og kulminerer i august til oktober måned, hvor der typisk kan være fra et par 100 til et hundrede tusinde Gedehamse beboere, og selve boet kan være på størrelse med en badebold eller være 1 – 1,5 m i diameter. I den slags tilfælde bør man måske overveje ekspertbistand, hvis man vil have bekæmpet boet, da Gedehamse ofte er ekstra aggressive i sensommer perioden, og kan stikke flere gange.

Man kan groft inddele Gedehamse boer i følgende grupper

  • Frithængende kuglerunde Gedehamsebo i størrelser fra kokosnød til badebold.
  • Synlige flade, aflange temmelig store Gedehamse boer, der er kunstnerisk klistret op langs overfladen
  • Jord Gedehamse , med et ca. 5 – 10 cm. flyvehul
  • Gedehamse i hulmure, med flyvehul igennem eksisterende hul(er)
  • Gedehamse i ventilationsriste eller andre finurlige gemmesteder.

Gedehamsestik

Giften fra Gedehamse brodden er nært beslægtet med slangegift, og består af mange slags komplicerede komponenter. Et Gedehamse stik er yderst smertefuldt, og der kan forekomme hævelser og væskeudtrækning i området, hvor man har fået ét, eller flere Gedehamse stik. Hvis man bliver stukket i munden, eller i halsen af Gedehamse bør man straks søge lægehjælp, da slimhinderne kan svulme voldsomt op, så man risikerer at blive kvalt af Gedehamse stikket. Det samme gælder, hvis man er allergisk overfor insekt- eller Gedehamse stik.

Gedehamse som Smittekilder vs. nyttedyr

Gedehamse er mulige smittekilder, da de er kød spisere. Man ser tit Gedehamse, der sidder på ådsler, og i skraldespande og lignende, hvor de sidder og gnaver kød af til deres små Gedehamselarver, på samme måde som fluer. Gedehamse kan gøre megen skade, hvis der er bistader i nærheden, for de fanger nemlig honning bierne i luften, og flyver dem hjem til Gedehamse boet. Nu har de så både kød, og dessert i en stabil pakkeløsning, da honningbien sikkert var på vej hjem med sin last af nektar.

Gedehamse er dog også nyttedyr, idet de voksne Gedehamse henter mange larver, bladlus, fluer og forskellige andre skadelige insekter til deres små Gedehamse larver. Har man Gedehamse i nærheden af sit drivhus, er Gedehamse med til at holde bestanden af skadedyr som f.eks. bladlus og larver nede på et minimum. Så der bør være en god grund til at fjerne Gedehamse. Som hovedregel bør man altid kun bekæmpe Gedehamse boet, hvis Gedehamse er til gene.

Bekæmpelse af Gedehams

Da Gedehamse som sagt hjælper med at holde bestanden af andre skadedyr nede, bør man overveje om det er nødvendigt at fjerne boet. I så fald bør man også overveje, hvorvidt man har mod på at gøre det selv. Gedehamse er meget aggressive i forhold til f.eks. bier, og vil være hurtige til at forsvare deres bo. Det betyder der er ret stor sandsynlighed for at blive stukket, hvis man ikke bærer komplet tætsluttende total beskyttelsestøj ved bekæmpelsen.

Vil man gøre det selv kan man ved frithængende Gedehamse boer sprøjte insektspray beregnet til flyvende insekter direkte op i boets indgangshul og derefter tage boet ned i en pose. Hvis Gedehamse boet derimod er under udhængsbrædder eller lign. anbefales det at lægge insektpudder ved indflyvningshullet, hvorefter Gedehamsene slæber det med ind i boet. Det er en god ide at gøre dette flere gange i træk, og gerne om aftenen, hvor Gedehamsene er mindre aggressive. Man bør aldrig forsøge at dække indflyvningshullet, da Gedehamsene blot vil lave en ny indgang et andet sted.

Hvis selve Gedehamseboet ikke generer, og man vælger at lade det være, men er man stadig er generet af de flyvende Gedehamse, så kan man lave en Gedehamse fælde ved at fylde lidt sukkerholdigt vand eller væske i en flaske. Derved vil Gedehamsene flyve ned i flasken, men drukne i vandet. Men metoden er ikke særlig god.

Hvis man er plaget af Gedehamse boer hvert år kan man overveje at gennemgå sit hus nøje i maj / juni måned, for at sikre der ikke findes dronninger der har overvintret og er startet med at bygge et Gedehamse bo, og evt. sørge for at få lukket indgangshuller til loft, hulmur eller lignende, hvis muligt.

Trustpilot reviews

Hvepseeksperten har en TrustScore på 5,0 på www.TrustPilot.dk

Super kompetent indsats – færdigt arbejde

Jeg har igen i år haft uhyre gavn af indsatsen fra Hvepseeksperten. Den superkompetente ejer af firmaet – og vist nok hans svigersøn – løser næsten hvert år vores problemer med hvepse. Omhyggeligt, sikkert, færdigt arbejde…

Læs mere  Frøkjær

Fantastisk rådgivning

Jeg fandt et hvepsebo i taget i vores nye hus. Sendte en besked via hvepseekspertens hjemmeside på en søndag. Ca 2 timer efter skrev Finn til mig på SMS hvorefter han ringede til mig.
Istedet for at komme ud og give mig en regning. Rådgav Finn mig helt gratis via mobilen omkring hvepseboet…

Læs mere  Ane S

Mange tak for sober & venlig rådgivning 🙂

Mange tak for overmåde venlig rådgivning og betjening. Jeg forhørte mig netop i dag om et tilsyneladende ret nyt hvepsebo “indrettet” gennem huller i mørtelfugen lige oppe under vores fine mansard-tagudhæng, ca. 6 meter oppe over jorden…

Læs mere  Torsten O

Professionelt og hurtigt!

Kommer bare og tager sig af de små (og store) flyvende kræ. Ikke så meget vrøvl. Fantastisk!

Læs mere  Jens K

Finn er det rareste menneske og han…

Finn er det rareste menneske og han giver så fremragende service. Virkelig vidende og giver også gratis rådgivning. Kan anbefales på det varmeste.

Læs mere  Kunde

Hurtig udrykning og imponerende service

Flink ung mand kom samme dag, klarede hvepsene og sprøjtede mod myrere uden beregning – bruger gerne hvepsefjernelse igen:)

Læs mere  Christian M

Brugt hvepseeksperten flere gange og…

Brugt hvepseeksperten flere gange og det er hurtigt og effektivt hver gang 🙂

Læs mere  Eva L

Kan klart anbefales!

Kan klart anbefales! Utroligt serviceminded og giver rigtigt gode råd. En rigtig god oplevelse!

Læs mere  Line
Skriv til os

48 24 60 30